Čekanka k jaru patří – vypěstujte si ji doma

pěstování čekanky

Chcete li si pročistit organismus, pak vyzkoušejte na své zahrádce pěstovat čekanku nebo si ji vypěstujte rychlením v kbelíku, jejíž puky mají na zdraví vliv přímo kouzelný. Všem čekankám je vlastní lehce nahořklá chuť, kterou nesou látky prospěšné pro trávení a funkci žlučníku, ale také chladu vzdornost, odolnost k méně příznivým podmínkám pěstování a k chorobám.

Jenoduché rychlení čekanky v kbelíku

Stejně kvalitní puky jako ta koupené si můžete snadno vypěstovat sami ve sklepě nebo v komoře. Stačí vysadit upravené kořeny do nádoby s rašelinovým substrátem. Existuje ale ještě jednodušší postup.

  • Nejjednodušší a nejčistší je prostý kbelík s vodou, do nějž kořeny svisle nastavíte těsně vedle sebe a přes držadlo připevníte černou neprůsvitnou fólii.
  • Hladinu vody pak udržujte asi do 2/3 výšky nádoby.
  • Optimální teplota je 18 °C, při ní puky dorostou ke sklizni během 3 až 4 týdnů.
  • Vyvinuté puky vyberte a odřízněte je i s patkou hlavy kořene, aby se nerozpadly. Kořeny zkrmte nebo zkompostujte.

Pokud chcete z čekanky připravit lahodný salát nebo ji použít při přípravě teplého jídla, rozhodně ji použijte čerstvou. Při delším skladování totiž puky hořknou a nechutnají moc dobře. A to je škoda. Čekanka totiž patří mezi nezdravější zeleninu, a přesto si cestu na český stůl zatím jen zlehka prošlapává. Díky vysokému obsahu vlákniny, má velmi prospěšný vliv na zažívání, zejména střevní mikroflóru. To je ovšem jen jedna z vlastností této zeleniny. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, a tak skvěle chrání kardiovaskulární systém před kornatěním cév, ale i závažnějšími onemocněními, jako jsou infarkt a mrtvice.

Umí na sebe taky navázat nebezpečné těžké kovy, jako je rtuť, a zabraňuje tak jejich ukládání v našem těle. Obsahuje i řadu minerálů jako draslík, hořčík, fosfor či železo, které prospějí nejen naší kondičce, ale podpoří i krásu.

A co si můžete z čekanky připravit?

Kromě nejrůznějších salátových variací zkuste krémovou polévku z čekanky, zapečte ji s kozím sýrem, gratinujte s rajčaty a mozarellou. Dobře ovšem chutná i s masem. Zkuste do jejich listů zabalit třeba mleté maso a duste v rajčatové omáčce.

Foto: Shutterstock.com


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Napsat komentář